Startbesøk – Nytt tilbud for Kompetansenettverket for lokalmat
Publisert: 18. august 2016
For deg som er i startgropa med din matbedrift!
Går du med planer om å starte opp som matprodusent eller er du så vidt påbegynt? Da kan et startbesøk hos en etablert matprodusent være veien å gå for å komme videre, og for slippe å lære alt av egne erfaringer!
I et startbesøk kan du velge en av Kompetansenettverket for lokalmat i nord sine startbesøk-bedrifter i Nord-Norge. Bedriftene er spredt rundt i hele landsdelen og driver innen flere ulike bransjer. Du betaler selv reisen mens regningen for rådgivningen tar vi. Det er et eget program for dagen for å sørge for at du har vært igjennom de mest relevante temaene du vil komme innom i startfasen. På en slik dag blir det ikke tid til å gå dypt inn på alle temaene, og bedriften en besøker vil fortelle om temaet ut fra den erfaring bedriften selv har. Når du reiser hjem etter dagen skal du ha fatt en bedre forståelse for hva du må jobbe med for å komme videre. Du skal også ha fått en bredere helhetsforståelse for hva som kreves for å livnære seg som matprodusent. Vi regner med at besøket vil vare rundt 6 timer.
Program for dagen (ca 6 timer):
Opptil 2 timer: Livet som matprodusent, omvisning i bedriften og historien fortalt slik det virkelig var og er
Lunsj/mat
Opptil 4 timer: Fokus på den nye matbedriften:
Den besøkende bedrift forteller om sine planer, motivasjon, ambisjon og utfordringer.
I diskusjonene videre skal en ha vært innom de temaene som er viktig å ha tenkt igjennom før en starter opp:
-Produksjonslokale og regelverk
-Mattrygghet og HACCP, regelverk
-Markedet, hva, hvor og hvordan skal en selge produktene.
-Økonomi: bedriftsøkonomi og prissetting
-Produktutvikling, utstyr og maskineri
Hvis dette er noe for deg og du har lyst til å besøke en av bedriftene under – ta kontakt med Hilde Halland, hilde.halland@nibio.no eller tlf 92071008.
Bedriftene en kan velge å besøke er: Bedrift | Beskrivelse | Kommune, Fylke |
Ostemaker Øverli | Melkebonde og yster i Pasvik. Yster på upasteurisert melk fra egne kyr. Ysteriet ble etablert i 2006.
www.ostemaker.no |
Sør-Varanger, Finnmark |
Skodi Rein | Familiebedrift av reindriftssamer fra Karasjok. Nedskjæring og foredling av reinkjøtt i eget anlegg. Ny design og emballasje.
www.skodi-rein.no |
Karasjok, Finnmark |
Borealis Gourmet | Foredlingslokale catering, lokale råvarer. Utemat. Videreforedler både kjøtt og fisk. | Alta, Finnmark |
Reisa AS | Reisa produserer sirup og gelè basert på ville bær. De har også etablert et bærmottak.
www.reisa.no |
Nordreisa, Troms |
Vildenvang gårdsysteri | Vildenvang er et geitbruk i Straumfjorden i Nordreisa kommune. I 2009 åpnet Vildenvang gårdsysteri, og der lages det ost av dagfersk melk fra gårdens geiter. De har også en gårdsbutikk.
www.vildenvang.no |
Nordreisa, Troms |
Slåttebakken gård | Slåttebakken Gård ligger på Senja hvor de har bygd om gammelfjøsen til et lite spisested. Der har de også et produksjonskjøkken hvor det lages kortreist mat for catering og salg i butikk. I tillegg tilbyr de diverse andre aktiviteter på gården.
www.slottebakken.no |
Lenvik, Troms |
Bø gårdsslakteri | Lokalt slakteri og foredlingsbedrift på Bø i Sortland. Produserer kortreiste produkter med råvarer fra lokale produsenter.
www.facebook.com/pages/B%C3%B8- G%C3%A5rdsslakteri/200792676721731 |
Sortland, Nordland |
Bjørklund gård | Bærdyrking og foredling, kafé i ombygd fjøs samt et lite bakeri med steinovn. Bruker egne grønnsaker i serveringen.
https://www.facebook.com/bjoerklundgaard/ |
Sørfold, Nordland |
Kaffebrenneriet Forvik | Familien Arntzen har drevet handelsstedet i fire generasjoner. De driver handelsstedet med kafé, restaurant og samt at de driver kaffebrenneri.
www.facebook.com/Handelsstedet |
Vevelstad, Nordland |