Skarp konkurranse om å bli «Årets Lokalmatfyrtårn»
Publisert: 4. juli 2016
33 kandidater fra hele landet er foreslått som verdige tittelen: Årets fyrtårn for lokalmat. Det er nemlig tema for årets utgave av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I 2016 deles Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ut for 23. gang.
Årets tema har vært: Fyrtårn for lokalmat og drikke – med vekt på formidling og kunnskapsdeling.
Og fagjuryen skulle rett og slett finne en kandidat verdig tittelen Årets lokalmatfyrtårn.
– Det var forbausende mange flotte og verdige kandidater til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016. Bak hvert prosjekt ligger mye kunnskap, hardt arbeid og sikkert også en god porsjon tålmodighet, sier styreleder Liv Gregersen Kongsten, og fortsetter; – Jeg er imponert over den store bredden, mangfoldet og ikke minst den unike interessen mange har bidratt med for å gjøre lokalmat tilgjengelig for folk flest.
Det var foreslått kandidater fra hele Norge, noe som viser at interessen for lokalmat er landsdekkende. Kandidatene hadde varierende bakgrunn og spenner over et stort, varierende og spennende arbeidsfelt. Fagjuryen skal nå velge ut 5 kandidater som går videre til finalen. Så kåres vinneren under Matmerks Fagdag Norsk Mat den 27. oktober. Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner.
Nominerte til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016
- Aina Bartmann, Bondens Marked/Oikos
- Anne Karine Statle, Lofotenmat
- Arve Serigstad, matkurs og kokebokforfatter
- Astrid Aasen, Gangstad Gårdsysteri
- Bent Åge Rustaden, Tårnhuset i Kolbotn
- Berit Nordstrand, lege og forfatter/foredragsholder
- Bernt Bucher Johannesen, Hanen
- Bjørn Erik Vangen, Fosen Mat
- Daniel Skjeldam, Adm.dir i Hurtigruten
- Eivind Haalien, Norgesgruppen
- Elsa Rønnevig, forfatter og foredragsholder
- Espen Aronsen, Aron Mat
- Espen Holmboe Bang, Maemo i Oslo
- Gunnar Nagel Dahl, Matattachè i Hordaland
- Halvor Hansen, Halvors Tradisjonsfisk
- Heidi Bjerkan, Credo Restaurant i Trondheim
- Inge Johnsen, LianTunet og Lian Restaurant i Trondheim
- Inger Rosenfeldt, Den Blinde Ku
- Ingulf Galåen, Røros Mat og Galåvolden Gård
- Johnny Trasti, Trasti og Trine
- Kari Støfringsdal, husstellærer og matformidler
- Lars Erik Vesterdal, NordØst og tidligere Rica Nidelven
- Lars Sponheim, Fylkesmann i Hordaland og tidligere Landbruksminister
- Marius Egge, Egge Gård
- Mikael Forselius, Røros Hotell og Røros Mat
- Nils Noraker, Noraker Rakfisk
- Olav Lie Nilsen, Thorbjørnrud Hotell/Øvre Kjekshus Gård
- Per A. Borglund, Mat fra Norge
- Petter Wahl Sekne, Fra Bonden til Kokken
- Roar Svenning, Stokkøya
- Svein Jæger Hanssen, Meyergården i Mo i Rana
- Tom Victor Gausdal, Strand Restaurant i Bærum
- Vigdis Bolås, Oi Trøndersk Mat og Drikke