Beite i blåbærbjørkeskog

På beitejakt med beitekart

Publisert: 19. november 2019

[vc_row][vc_column][vc_video link=»https://www.youtube.com/watch?v=tuYJ0cDWrzc» title=»På beitejakt med beitekart»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]- I dag er det ikke nok beitedyr i utmarka til å holde alt areal i god beitehevd. Derfor er det viktig å prioritere hvilke områder det skal satses på. Det sier senioringeniør Finn-Arne Haugen i NIBIO. Instituttet kartlegger hvert år rundt 500 km2 utmark. Hittil er ti prosent av utmarka i Norge kartlagt.

– En del arealer holdes fortsatt i hevd, men svært mange steder er det dessverre slik at den aktuelle beitekvaliteten går ned fordi beitetrykket er for lågt, sier Haugen. Da starter prosessen med gjengroing, der planter med liten beiteverdi, skog og kratt overtar. I første fase vil urter og bregner komme inn og skygge ut graset på den beste marka.

– Derfor må utmarka skjøttes, og beite er det viktigste redskapet vi har til dette, poengterer Finn-Arne Haugen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]For å lese hele saken : Nibio nyheter[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]