God Jul fra Bonden

Publisert: 16. desember 2015

Adventstida er over oss og julen nærmer seg med stormskritt. Juleforberedelsene er i gang i de

tusen hjem, på hoteller og spisesteder. Handelsstanden har holdt på i vel en måned allerede. Denne

tiden på året er fylt med tradisjoner. Julepynten finnes fram og mye av den er forbundet med sterke

minner og tradisjoner. Den må fram i det sparsomme lyset for at det skal bli ordentlig jul.

Tradisjonene er også sterke når det gjelder maten. Det handles, bakes, syltes og kokes, kjevles, trilles

og rulles etter de samme oppskriftene som den gang vi var barn. På gata utenfor det lokale

serveringsstedet har lukten av ribbe, surkål, pinnekjøtt, lutefisk og stekt bacon bidratt til å forsterke

adventsstemningen. Mange har vært på julebord og i tillegg forsynt seg av det rikholdige koldtbordet

med diverse salater, sylte, rull, spekemat, posteier, ost, skinke og roastbiff. Sjømaten er en

selvfølgelig del av gildet; røkelaks med eggerøre, gravet laks med sennepssaus og løkringer, og for

ikke å snakke om sildebordet. Men tenk deg sursild uten løk, tomatsild uten tomat, rømmesild uten

rømme eller den tidligere nevnte lutefisken uten poteter, ertestuing eller baconterningene. Et

fullverdig måltid er satt sammen av råvarer både fra sjø og land.

Noen sverger til god drikke til maten, og akevitten er obligatorisk hos mange. Send en tanke til

potetbonden eller kornbonden denne jula, som sørger for råvarene til denne. Vi må ikke glemme

julegrøten! Risen og mandelen kommer riktignok fra fjerne himmelstrøk, men ingen julegrøt uten

melkebonden. Dessertbordet og kakebordet kan dere selv analysere og finne ut hvor råvarene

kommer fra. Det meste av alt som er nevnt her finnes i butikkhyllene og på bordet ditt takket være

at noen hver dag gjør en jobb på gårdene rundt omkring i alle kriker og kroker av landet vårt. Mye av

det kommer fra en bonde i nærheten av deg. Er du usikker på hvilke varer det er, så ta en prat med

en bonde du kjenner.

De fleste ønsker å føre tradisjonene videre til nye generasjoner. Vi bønder ønsker også fortsatt å

kunne sørge for at det skal være mulig. Vi husdyrbønder sørger for at dyra våre får godt stell hele

året, og kanskje ekstra godt stell nå i jula. Potet-, grønnsaks-, korn-, bær-, og fruktbonden planlegger

allerede nå neste års avling, for at du skal kunne finne varene i butikkhyllene også til neste år. Vi skal

gjøre vårt, men vi er også avhengige av at politikerne gjør de valgene som må til for at det skal være

mulig.

Det er også viktig at vi forbrukere (ja, vi bønder er også forbrukere) etterspør og velger de varene i

butikkhyllene som kommer fra gårdene i ditt område.

Nyt den gode julematen! God og fredfull jul ønskes.

Grete-Liv Olaussen, leder Nordnorsk landbruksråd