God Jul fra Bonden
Publisert: 16. desember 2015
Adventstida er over oss og julen nærmer seg med stormskritt. Juleforberedelsene er i gang i de
tusen hjem, på hoteller og spisesteder. Handelsstanden har holdt på i vel en måned allerede. Denne
tiden på året er fylt med tradisjoner. Julepynten finnes fram og mye av den er forbundet med sterke
minner og tradisjoner. Den må fram i det sparsomme lyset for at det skal bli ordentlig jul.
Tradisjonene er også sterke når det gjelder maten. Det handles, bakes, syltes og kokes, kjevles, trilles
og rulles etter de samme oppskriftene som den gang vi var barn. På gata utenfor det lokale
serveringsstedet har lukten av ribbe, surkål, pinnekjøtt, lutefisk og stekt bacon bidratt til å forsterke
adventsstemningen. Mange har vært på julebord og i tillegg forsynt seg av det rikholdige koldtbordet
med diverse salater, sylte, rull, spekemat, posteier, ost, skinke og roastbiff. Sjømaten er en
selvfølgelig del av gildet; røkelaks med eggerøre, gravet laks med sennepssaus og løkringer, og for
ikke å snakke om sildebordet. Men tenk deg sursild uten løk, tomatsild uten tomat, rømmesild uten
rømme eller den tidligere nevnte lutefisken uten poteter, ertestuing eller baconterningene. Et
fullverdig måltid er satt sammen av råvarer både fra sjø og land.
Noen sverger til god drikke til maten, og akevitten er obligatorisk hos mange. Send en tanke til
potetbonden eller kornbonden denne jula, som sørger for råvarene til denne. Vi må ikke glemme
julegrøten! Risen og mandelen kommer riktignok fra fjerne himmelstrøk, men ingen julegrøt uten
melkebonden. Dessertbordet og kakebordet kan dere selv analysere og finne ut hvor råvarene
kommer fra. Det meste av alt som er nevnt her finnes i butikkhyllene og på bordet ditt takket være
at noen hver dag gjør en jobb på gårdene rundt omkring i alle kriker og kroker av landet vårt. Mye av
det kommer fra en bonde i nærheten av deg. Er du usikker på hvilke varer det er, så ta en prat med
en bonde du kjenner.
De fleste ønsker å føre tradisjonene videre til nye generasjoner. Vi bønder ønsker også fortsatt å
kunne sørge for at det skal være mulig. Vi husdyrbønder sørger for at dyra våre får godt stell hele
året, og kanskje ekstra godt stell nå i jula. Potet-, grønnsaks-, korn-, bær-, og fruktbonden planlegger
allerede nå neste års avling, for at du skal kunne finne varene i butikkhyllene også til neste år. Vi skal
gjøre vårt, men vi er også avhengige av at politikerne gjør de valgene som må til for at det skal være
mulig.
Det er også viktig at vi forbrukere (ja, vi bønder er også forbrukere) etterspør og velger de varene i
butikkhyllene som kommer fra gårdene i ditt område.
Nyt den gode julematen! God og fredfull jul ønskes.
Grete-Liv Olaussen, leder Nordnorsk landbruksråd