Bonden og fremtida!

Publisert: 23. juni 2016

Her følger siste innlegg fra bloggbonden vår, Elise i Storvika!

Jeg er kommet hjem fra siste «Ta Grep»- samling på Olympiatoppen. I en samtale med en idrettspsykolog som jobber der, kom spørsmålet opp: Hvorfor vi var samlet på Olympiatoppen? Det er jo i hovedsak Norges framtidshåp i idretten som holder til der.

Svaret, mener jeg, er ganske enkelt; her ligger det forankret en kultur for gode prestasjoner! Akkurat slik det ligger forankret i det norske landbruket også. Og i landbruket, som i idretten, går organisasjonsutvikling og talentutvikling hånd i hånd. For det handler faktisk om gode prestasjoner hele veien. Og man må være motivert og ha riktig fokus for å kunne levere. Marco Elsafadi snakket om nettopp det. Så blir jeg inderlig stolt og inspirert når vi sammen kan snakke om prestasjoner og motivasjon, og jeg føler et samhold med idrettsutøvere.

Da er det vanskelig å skjønne hvorfor bonden ofte ender opp som en litt usexy, litt misfornøyd og sliten type i mediebildet. Hvem sitt ansvar er det, å få stille seg opp på pallen, synge nasjonalsangen og erklære seg som en suveren vinner? Kanskje vi rett og slett må gjøre det selv?

Det snakkes varmt om kortreist og ren mat. Fin natur og kulturlandskap. Vakre Norge som bør oppleves av både nordmenn og andre. Men hva hadde det vært uten den norske bonden som holder til over hele landet?

Om den norske bonden skal overleve over hele landet, må det politiske føringer til, som legger en økonomisk bærekraftig ramme til grunn. Ja, vi må ha subsidier fra staten. Det bør vi kunne si uten at det skal bli ramaskrik! Det er det også mange andre yrkesgrupper som får.

Jeg kunne ikke undre meg mindre, da en politiker fra Frp i Tromsø, passelig forarget, var sinna på bøndene fordi vi et år skulle ut å demonstrere over årets jordbruksoppgjør. Han kunne ikke forstå hvorfor i alle dager bøndene var så egoistiske at de ville sabotere brødsalget i butikkene. Vi måtte jo forstå at å gjøre butikkene tomme for brød ville gå ut over en uskyldig tredje part. Da lurte jeg på hvilken streik er det som ikke gjør nettopp det?

Nei, vi skulle ikke ha lov å gjøre noe opprør. Kanskje er det en grunnleggende oppfatning at bonden skal stå med hua i handa?